Fra Gaia kom til Sandefjord

Det var en gang et vikingskip som het Gaia. Slik starter egentlig et lite eventyr....
Ideen om Gaia ble unnfanget av Ragnar Thorseth, som etter turene med Saga Siglar og Dronningen, ønsket seg en Gokstadskips-kopi, for å feire Leiv Erikssons tur til Vinland for 1000 år siden. Hans drøm var å gli inn til Amerika med tre vikingskip for fulle seil.
Han hadde gode forbindelser med båtbyggerne i Bjørkedalen, og i 1989 ble skipet påbegynt. 1.mai 1990 ble skipet sjøsatt i Straumshamn.
Knut Kloster hørte om denne imponerende vikingskipsflåtenog ønsket å kjøpe et skip som han hadde planer om å seile for UNICEF.
Etterhvert ble samarbeidsprosjektet, som het "Vinland Revisited",  en norsk / islandsk samarbeid v/ Knut Kloster og Ragnar Thorseth, som ønsket at båten skulle brukes til tre ulike formål.
- 1. ; å feire 1000-årsjubileet for Leiv Erikssons tur til Vinland. 
- 2. ; å sette fingeren på barns oppvekstmiljø i verden!
- 3. ; jordas miljø!

Ragnar Thorseth var skipper på turen, som startet ut fra Bergen 17.mai 1991, via Orknøyene, Shetland, Færøyene, Island.
På Islands nasjonaldag 17.juni, ble skipet døpt "Gaia" av Vigdis Finnbogadottir, Islands president.
Reisen gikk videre til Grønland, Canada og endte så opp i New York New York. Overalt fikk Gaia en fantastisk mottagelse! 
I New York, for fulle seil, seilte tre vikingskip, Gaia med Saga Siglar og Dronningen inn på havna. Her ble de møtt av president George Bush sen og flere celebriteter.
Gaia seilte fra New York med UNICEFs logo og slagordet Keep the promise for a better world for all children.
Deretter gikk turen via Cuba hvor de var president Fidel Castros spesialgjester.
Så gikk turen via flere stater i Gulfen og ned langs Syd-Amerika. De reiste så opp Amazons-floden til Manus, hvor det var en Miljø-camp med barn og ungdom fra over 40 land, som forfattet et miljøbudskap til verden, som ble brakt ned til Miljøvernkonferansen i Rio de Janeiro i 1992.

Derfra ble Gaia tauet opp til USA, hvor den ble satt på et skip, og fraktet til Bergen. Herfra ble den seilt til Norheimsund, hvor den fikk en velfortjent oppgradering. Knut Kloster hadde nå et problem, hvem skulle overta skipet og hvor skulle den være? Fire byer meldte sin interesse; Oslo, Bergen, Trondheim og Sandefjord. Alle la frem vel begrunnede søknader.
Vinner ble Sandefjod, som hadde innbefattet at skipet skulle seiles så lenge som mulig, og skulle bli brukt for barn og ungdom i et båtmiljø på Gokstad kystlag. 
Ferdig restaurert ble den i juni 1993 ble seilt til Sandefjord av medlemmer fra Gokstad kystlag og høvedsmann Eivind Sanden.
Året 1993
En av forpliktelsene Sandefjord kommune ga til Gaia-stiftelsen og Knut Kloster ved overtakelsen av båten, var at skipet skulle driftes og være et tilskudd til skole og hjelp med barn og deres oppvekstvilkår i  Sandefjord. Det skulle også være et miljøskip, og brukes som et symbol i kampen for et bedre miljø.

Medlemmer av Gokstad kystlag fikk ansvaret for å holde vakt på Gaia de første månedene. Etterhvert ble Knut Kilde ansatt som ansvarlig for drift og vedlikehold av Gaia. Medlemmene av Gokstad kystlag var fortsatt med i vedlikehold og drift av skipet.

Året 1994.
Etterhvert dannet det seg en gruppe som bare ønsket å drive med Gaia, og etter en avstemming, ble Bålaget Gaia dannet, og disse gjorde grovarbeidet med vedlikehold, drift og utdannelse av høvedsmenn og mannskaper.
Dette gikk bra i mange år, og Knut Kilde og båtlaget hadde god styring med drifta.


Året 1995

Året 1996

Året 1997

Året 1998

Året 1999

Året 2000

Året 2001

Året 2002

Året 2003


Året 2004
Dette året ble Knut Kilde syk, og ved hans død ble det foreslått at man ønsket å avvikle ordningen med en kommunal driftsleder, og spørsmålet var hvem som skulle overta driften. Alternativene var ikke mange og i realiteten var det bare Båtlaget som var kompetent og hadde kunnskaper nok om skipet.😥

Det store dette året var en tur med noen av mannskapene som seilte Saga Siglar rundt jorda på 80-tallet. Det ønsket å være med på sjøsettingen av til da verdens største vikingskip, "Havhingsten av Glendalough" på vikingmuseet i Roskilde. Fra båtlaget stilte vi med en stamme på fire mannskaper og de øvrige var fra "Saga Siglar-ringen".

Denne turen delte vi opp, slik at vi hadde et mannskap ned til Roskilde og et mannskap tilbake. Høvedsmann ned var Svein Olav og tilbake var det Svein Erik. 

Året 2005.
Viking Voyage 2005.
Dette var en tur som var planlagt et års tid, og skulle være en markering av at det var 100 år siden Norge ble selvstendig nasjon igjen.
Turen gikk over til Orkn-øyene, ned langs skotske-kysten, til Isle of Man. Videre til Dublin, hvor Gaia var æresgjester hos den norske ambassadøren i Dublin, og videre til Wexford, til et vikingstevne i en vikingpark. Så gikk tiuren videre langs sørkysten av England, og opp Themsen til London og Tower Bridge, hvor Gaia Seilte i god vind opp Themsen.
Videre gikk turen til Nederland, Tyskland og gjennom Kieler-kanalen. Derfra via Danmark, Sverige og hjem til Sandefjord. Turen tok 10 uker.
Jeg og Signe var med på to av sjarmør etappene, fra Isle og Man til Dublin og fra Kiel og hjem var jeg og min kamerat fra Trondheim med, Finn Fagertun.

Våren 2010. 🤭
På våren hadde vi flere oppdrag med Gaia, og det startet med en Premietur til alle Gaia-kontaktene på skolene i Sandefjord.

Videre hadde vi tur med en av våre sponsorer, Jotun.

Sommeren 2010.
😎  Red Bulls Word Cup i Cliff Diving 2010 i Kragerø ble avholdt lørdag den 24 juli ved Veten.
Hele stevnet ble holdt i Vikingenes tegn, alle deltakerne fikk hvert sitt skjold med landete flagg på, og det tre medaljevinnerne fikk hvert sitt sverd, i henholdsvis gull, sølv og bronse.
Gaia var invitert som dekorasjon og premie / intervju skip, men overtok også som produksjonsbåt, da man så hvor stor plass og hvor stabilt Gaia lå i sjøen.
Det ble stupt fra 27 meter, og det ble trent på torsdag og fredag, samtidig med at man rigget til for stevnet. Det skulle være med 16 deltakere fra hele verden, med en deltaker fra Norge (Magnus Vigeland). 
På vei opp til toppen fant Magnar og Andreas en avsats, ca 16-17m over vannflata, mellom Gaia og fjellet hvor vi hadde fortøyd. Her begynte disse to sin egen cliff-diving, og hadde tydelig kjempegøy.
Når stuperne hadde  stupt, svømte de over til Gaia, ble intervjuet, og deretter kjørte mannskapet på Gaia atletene over til fastlandet, hvor man klatret opp til toppen igjen. Mannskaper under stevnet var:  Magnar Løberg, Andreas Carm, Odd-Sverre Kolstad, Tor Edvard Løberg med samboer Anita. Høvedsmann Svein Olav Løberg.

På toppen hadde stuperne et hviltelt, en avslapnings sittegruppe og en jaccuzzi (sittebasseng) med deilig oppvarmet vann, ca 40 grader.
8 internasjonale dommere satt vis a vis Gaia på en betongplattform sammen med sekretariat.
På lørdag var det flott vær og man hadde håpet på 5000 publikummere.... Det kom ca 12000, og hele området utenfor konkurranseområdet var fylt av båter. Et flott syn!
Vi på Gaia hadde fri adgang til området, og stupeplattform. Kragerø håndball var vaktselskapsom passet på at ingen kom i nærheten av stupestedet (det var hele tiden grupper med mer eller mindre edruelige personer som ønsket å prøve seg, så området var avstengt og strengt bevoktet). Vi som satt akterut ombord i Gaia hadde den flotteste utsikten, som vi hadde forbeholdt oss retten til.
Det ble en del bra bilder, som dere kan se på bildesidene.

Sommeren 2012.
Gaia seilte til Brest og Newcastle, en tur som tok syv uker, fra 19.juni til 3.aug. Først til verdens største maritime festival i Brest, en uke og deretter tre dager i Newcastle i et arrangemente for Ungdom i Oppdrag.
Fra turen ligger bilder både på Gaias Facebook-sider og på våre bildesider.
Klikk på boken og sidene for å bla:
Flash-spilleren må oppgraderes

Hvis du vil se denne siden, kan du klikk her for å hente den nyeste versjon av Flash fra Adobe. Når installasjonen er ferdig, kan du komme tilbake hit og se siden.

Hvis du ser denne beskjeden selv om du nettopp har oppgradert Flash, bør du lukke alle Internet Explorer-vinduene, starte på nytt og komme tilbake til siden.

Du kan også klikke her for å se bildeboken uten å hente Flash, men det kan godt være det ikke ser ut som det skal.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

S.O.Løberg | Svar 08.07.2017 22.32

Hei
Du kan sende evt. bilder til so@loeberg.net. Vi kan dessverre ikke betale noe for bilder, da vi er en interesseforening uten innkomster. M vh Svein Olav

Lars E Frendberg | Svar 08.07.2017 18.01

Hei,
Jeg har noen flotte bilder av Gaia som jeg kan sende dere hvis dere gir meg deres e-postadresse

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.10 | 17:14

The meaning of the name 'Narragansett' is "People of the small point"
An immunity to TB suggests european genes. Narragansett er hoyere enn andre stammer.

...
28.10 | 17:12

There are newly discovered ruins of Viking settlement near the Hudson river
The site was discovered near the shores of Minisceongo Creek,

...
28.10 | 17:09

5 September, 2016 - 14:46 Kerry Sullivan
A 1000-Year-Old Nordic Spearhead Raises the Question - Were The Vikings in New York?

...
08.07 | 22:32

Hei
Du kan sende evt. bilder til so@loeberg.net. Vi kan dessverre ikke betale noe for bilder, da vi er en interesseforening uten innkomster. M vh Svein Olav

...
Du liker denne siden